In een live-uitzending op YouTube, Facebook en NPO Politiek ging het een uur lang over het concept-verkiezingsprogramma Nieuw realisme. Zo'n 50 GroenLinks-leden waren virtueel aanwezig in een Zoom-gesprek. Samen met Jesse Klaver gingen ze in gesprek over het nieuwe concept-programma.

GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Ik ben trots op het programma dat voor je ligt. Het is helder groen, het is modern links en het is harder nodig dan ooit." 

Klaver wijst erop dat de coronacrisis in een stroomversnelling laat zien dat verandering broodnodig is. "Als corona ons iets heeft geleerd dan is het wel hoe kwetsbaar we zijn, maar ook hoe veerkrachtig we zijn."

De afgelopen week kwam één programmaonderdeel uitgebreid in het nieuws: het startkapitaal voor elke 18-jarige, één van de maatregelen om ongelijkheid onder jongeren tegen te gaan. Daarnaast wordt een nieuwe studiebeurs gepresenteerd, naast het goedkoper maken van huren.

Kijk de hele uitzending terug Afspelen op YouTube

Klaver wil GroenLinks zo groot mogelijk maken. En dat kan ook: in de samenleving zijn dingen aan het verschuiven. Van links tot rechts gaan er stemmen op dat het huidige systeem niet werkt voor iedereen. Een nieuw perspectief is nodig.

"Dat is precies wat we met dit programma doen. We veranderen het perspectief. Niet verandering is onhaalbaar, maar het vasthouden aan de status quo is een doodlopende weg."

De grootste focus ligt op klimaatbeleid: in het programma wordt de Nederlandse CO2-uitstoot met minstens 60% teruggedrongen tot en met 2030. Ook is er een helder plan voor herwaardering van de publieke sector. Zo gaan de lonen in de zorg omhoog en wordt de zorgverzekeringspremie teruggebracht naar 10 euro per persoon.

Klaver: "Juist deze onzekere tijd van corona vraagt om een duidelijke visie. Die geven we met dit programma. Het is tijd voor nieuw realisme. Een ander perspectief op Nederland en de wereld. Het is onze missie om voor de verkiezingen van 17 maart een (online)beweging te bouwen die zijn gelijke niet kent."

Die online beweging wordt deze week spetterend afgetrapt met de lancering van de eerste lichting Online Campaigners in Appteams. Als online campaigner ga je online in gesprek over groene en linkse thema's. Dat doe je niet alleen: je komt met 10 mensen in een Appteam. De eerste Appteams zijn afgelopen week live gegaan. In aanloop naar de verkiezingen op 17 maart 2021 bouwt GroenLinks aan de grootste online campagne ooit.

Afbeelding van mensen op een klimaatdemonstratie

Word lid

Wil je onze plannen steunen?

Word lid van GroenLinks! Door jouw steun als lid werken we samen aan een eerlijke economie en bestrijden we de klimaatcrisis.

Als lid van onze beweging:

  • steun je onze partij met jouw bijdrage voor nog meer impact;
  • beslis jij mee over de koers van GroenLinks;
  • ontvang je regelmatig onze nieuwsbrief;
  • ontvang je uitnodigingen voor exclusieve events.