Jesse Klaver: "Dit gaat echt iets opleveren voor mensen wiens huurbaas weigert hun huis te verduurzamen. Het heeft ze óf een lagere energierekening, óf een lagere huur."

Door de hoge energieprijzen betalen huurders van slecht geïsoleerde woningen een fors hogere energierekening. Het is sociaal en groen om de huur te verlagen. Zo leveren verhuurders ook een eerlijke bijdrage, en bovendien voelen ze een sterkere prikkel om te investeren in goede isolatie.
 
Een betaalbaar en fijn huis is een belangrijke basisbehoefte voor iedereen. Met de huidige energie- en klimaatcrisis zijn goed geïsoleerde woningen geen luxe of een verbetering van de woning, maar slecht geïsoleerde woning een slecht onderhouden woning.
 
In de wetswijziging van PvdA en GroenLinks staan twee voorstellen. Ten eerste wordt gebrekkige isolatie, zoals enkelglas en de afwezigheid van spouwmuurisolatie, aangemerkt als gebrek, net zoals de afwezigheid van schoon en stromend warm water een gebrek is. Een huurder kan dan bij de huurcommissie op basis van dat gebrek een tijdelijke huurverlaging afdwingen, totdat het gebrek is opgelost. Tevens kunnen gemeenten via de Wet goed verhuurderschap handhaven op deze gebreken. Ten tweede regelt de wetswijziging dat huurders van huurwoningen met een label slechter dan B een huurverlaging krijgen. De hoogte van de huurverlaging bedraagt ongeveer de kosten van het verschil met de hoogte van de energierekening van een huis met label B: via het woningwaarderingsstelsel (WWS) daalt de maximale huur van een woning met label C dan met 50 euro per maand, van label D en E met 100 euro en label F en G met 150 euro.
 
Het afgelopen decennium werden jaarlijks slechts 30.000 woningen van de in totaal 7,3 miljoen woningen verduurzaamd.  Het aantal woningen met labels E, F en G neemt maar langzaam af.  Het aandeel woningen met label G ligt al zes jaar stabiel rond de 4 procent. Ruim 1 miljoen huurwoningen hebben label D of slechter, nog eens 800.000 woningen heeft label C. Met dit plan zouden dus naar schatting 1,8 miljoen huishoudens een huurkorting kunnen krijgen. Enkele honderdduizenden huurwoningen hebben een onderhoudsgebrek als gevolg van enkel glas.