GroenLinks en de PvdA dienen vandaag een initiatiefwet in die regelt dat de abortuspil voortaan door de huisarts verstrekt mag worden. Nu kunnen vrouwen deze pil alleen op  recept van het ziekenhuis of de abortuskliniek krijgen. De partijen willen dat de huisarts deze pil ook kan voorschrijven, zo zeggen zij tegen NRC.  

Bijna 60 procent van de vrouwen die overweegt een zwangerschap af te breken gaat eerst naar de eigen huisarts. Deze huisarts moet de vrouwen nu nog doorverwijzen naar een abortuskliniek. Een bezoek aan de eigen huisarts is emotioneel en fysiek veel minder belastend. De partijen vinden dat de abortuspil bij de huisarts de keuzemogelijkheden voor vrouwen vergroot. Zij zijn niet langer gedwongen te reizen naar een abortuskliniek of ziekenhuis, maar kunnen naar een vertrouwde huisarts in de buurt. 

Voormalig minister Schippers wilde in 2016 de abortuspil al beschikbaar maken bij de huisarts. Haar voorstel is weer ingetrokken door het huidige kabinet. Er zit één groot verschil in het eerdere voorstel van Schippers en het voorstel dat GroenLinks en de PvdA nu doen: de twee partijen willen dat huisartsen niet individueel een vergunning aan hoeven te vragen om de pil te mogen verstrekken. Dat voorkomt een hoop onnodige bureaucratie. 

Corinne Ellemeet: “De abortuspil bij de huisarts is een stap vooruit voor alle vrouwen. Het maakt namelijk nogal wat uit of je als vrouw naar je eigen vertrouwde huisarts kunt of het land moet doorkruisen naar een kliniek waar je niemand kent. Wanneer iemand de keuze maakt een zwangerschap af te breken is het heel belangrijk dat goede zorg wordt geboden. Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid en toegang tot zorg voor vrouwen”

Sharon Dijksma: “Als je ongewenst zwanger bent en voor de moeilijke beslissing staat of je de zwangerschap moet afbreken dan is goede zorg van onschatbare waarde. Met dit wetsvoorstel krijgen vrouwen de zekerheid dat ze ook bij hun vertrouwde huisarts terecht kunnen als zij dat willen. Dat is een belangrijke stap vooruit.”

Lees hieronder het wetsvoorstel.