De commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement scherpte woensdag de voorstellen voor een Europese grondslag voor de winstbelasting van bedrijven aan. Met deze voorstellen kan er een einde komen aan het kunstmatig verschuiven van winsten tussen dochterbedrijven binnen de EU, waardoor de schatkisten van EU-landen miljarden aan belastinginkomsten mislopen. GroenLinks steunt het voorstel.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De 28 verschillende berekeningen voor winstbelasting maken de Europese interne markt een paradijs voor belastingontwijkers als Ikea, Google en Starbucks. Met één Europese belastinggrondslag krijgen landen weer grip op deze bedrijven. Multinationals gebruiken onze infrastructuur en moeten er dus ook een eerlijke bijdrage aan leveren.”

Dwarsliggers

Het Europees Parlement wil het voorstel van de Europese Commissie op een aantal punten aanscherpen, waardoor een aantal onredelijke aftrekposten voor bedrijven versoberd worden. De nationale regeringen moeten echter met unanimiteit over dit voorstel besluiten voordat de wet kan ingaan. Enkele EU-landen liggen voorlopig dwars en ook een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer uitte bezwaren. In het Duitse coalitieakkoord staat echter dat Duitsland samen met Frankrijk het initiatief wil nemen om aan Europese oplossingen voor winstbelastingen te werken.

“Ik hoop dat er na jaren stilstand eindelijk vooruitgang geboekt kan worden. Desnoods met een kopgroep van landen. Anders blijven landen en hun staatskas de speelbal van multinationals”, aldus Eickhout.