De Europese zwarte lijst met belastingparadijzen is nog steeds niet op orde. Op initiatief van Europarlementariër Judith Sargentini verwerpen de parlementscommissies voor Justitie en Economische Zaken voor de tweede keer de nieuwe lijst van de Europese Commissie omdat er geen grondig onderzoek aan ten grondslag ligt.

“Landen die niet eerlijk volgens de financiële regels spelen, moeten we niet belonen. Belastingontwijkers stelen van ons allemaal en landen die dit faciliteren moeten op de zwarte lijst,” aldus Sargentini.

Volgens antiwitwaswetgeving waar Sargentini als Europarlementariër aan meeschreef, moet de Europese Commissie grondig, eigen onderzoek verrichten voor de zwarte lijst van van landen met hoog risico op witwassen en terrorismefinanciering. Maar wederom knipt en plakt de Commissie de lijst van een internationale taskforce, zonder dat eigen onderzoek. En dat is onacceptabel voor Sargentini.

“De Europese Commissie moet haar huiswerk nu weer overdoen”, zegt Sargentini. “Het is cruciaal dat Europese landen belasting kunnen heffen en niet via het buitenland inkomsten verliezen. Zonder gezonde overheidsfinanciën kunnen kinderen niet naar school en kunnen dokters niet opereren.”

Zwarte lijst

Op de zwarte lijst staan landen die geen goede regels hebben om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan en daarmee een bedreiging vormen voor het financiële stelsel van de Europese Unie. Wanneer meldingsplichtige organisaties, zoals banken, te maken krijgen met personen of bedrijven gevestigd in deze landen, dan moeten zij een uitgebreid klantenonderzoek verrichten.

In juli vorig jaar presenteerde de Europese Commissie een eerste lijst die volledig was gebaseerd op een beslissing van de Financial Action Task Force (FATF), een internationale organisatie van samenwerkende landen. Naar aanleiding van die lijst tekende Sargentini bezwaar aan bij eurocommissaris Věra Jourová, verantwoordelijk voor het opstellen van de zwarte lijst. “De wet schrijft een objectieve analyse voor. Dat gebeurt nu niet.”

Sargentini werkt aan een aanscherping van haar antiwitwasrichtlijn, daarin wil ze ook de regels voor de zwarte lijst verbeteren. “We hebben een goede zwarte lijst nodig als we daadwerkelijk effect willen hebben in het bestrijden van financiële criminaliteit, belastingontduiking en terrorisme. Alleen dan kunnen we voorkomen dat criminelen hun geld uit het buitenland in Europa kunnen uitgeven.”