Volgende zomer kunnen we hopelijk weer op vakantie. Wij willen een lans breken voor het fijnste vervoermiddel voor reizen binnen Europa: de trein! 💚

Luxe Franse treinstoelen

1. Zeeën van ruimte in de trein

Binnen een paar uurtjes in London, Barcelona en Kopenhagen: vliegen klinkt verleidelijk. Maar dan stap je in het vliegtuig en herinner je het weer: dit worden een paar lange uren. Opgepropt tussen twee vreemden, die allebei de armleuning hebben geclaimd. En de stoelen zijn zo neergezet dat je nét niet uit het raam kunt kijken.

Dan de trein. Je ploft neer in een ruime zetel. Je benen hebben zeeën van ruimte. Steeds vaker is er WiFi aan boord. Wil je na een paar uur toch even de benen strekken? Dan wandel je gewoon even een rondje in de trein.

2. Het afwisselende landschap

Er is niks mooier dan het landschap langzaam zien veranderen. Hé, een uurtje geleden was het landschap nog vlak, maar nu zie je de Alpen aan de horizon verschijnen. En over nog een uurtje rijd je door diepe dalen en langs wilde bergrivieren. Al rijdende ontdek je hoe divers ons continent eigenlijk is.

3. Ontspannen aankomen

Om 8 uur ‘s ochtends het vliegtuig nemen klinkt prima. Maar dat is niet het hele verhaal. Je moet vaak zeker 2 uur van tevoren aanwezig zijn. Dat betekent: in alle vroegte opstaan. Temminste - als je in de buurt van het vliegveld woont. Anders kun je de hele nacht wel vergeten.

Bij de trein loop je 10 minuten voor vertrek het station in. En met meer dan 400 instaplocaties in Nederland is er bijna altijd wel een station in de buurt. Aan het einde van je rit stap je in het midden van de stad van je bestemming uit. Meteen waar je moet zijn!

4. Op reis als pionier

Met de trein kom je op honderden plekken waar je met het vliegtuig nooit zou komen. Zo kun je – ik zeg maar wat - naar Bielefeld in Duitsland, Épinal in Frankrijk of Maribor in Slovenië. Wie weet zijn je vrienden wel geïnspireerd door je verhalen en gaan ze er het jaar daarop ook naartoe.

Internationale trein

Er is niks mooier dan het landschap langzaam zien veranderen

5. CO2-uitstoot, dramatisch voor het klimaat

Nog niet overtuigd? Terwijl je met het vliegtuig hoog over de samenleving raast, laat je een spoor van vernietiging achter. De CO2-uitstoot per gereisde kilometer van vliegtuigen is bij reizen van minder dan 750 kilometer maar liefst 5 keer zo hoog als bij de trein. Het effect? 17 procent van de totale CO2-uitstootschade wordt veroorzaakt door de vliegsector. En we weten dat CO2-uitstoot de grootste veroorzaker is van de wereldwijde klimaatcrisis.

Met de trein stoot je veel minder CO2 uit dan met het vliegtuig. Om de klimaatcrisis een halt toe te roepen moeten we nu stoppen met het onnodig gebruiken van vliegtuigen. Door de trein te pakken, gaat jouw vakantie niet ten koste van een ander.

Trein rijd door de besneeuwde bergen

Maak de trein een nog beter alternatief

Ondanks al onze argumenten, is voor veel mensen het vliegtuig nog steeds een betere optie. Dit komt door de oneerlijke positie die de vliegtuigsector heeft. Bij vliegtuigen wordt bijvoorbeeld geen belasting over de brandstof betaald. Terwijl dit wel het geval is bij bussen, auto’s en treinen. Ook betaalt de luchtvaartsector niet voor de negatieve effecten van hun enorme CO2-uitstoot. Hierdoor zijn duurzame alternatieven vaak duurder voor jou als consument.

Elk jaar vertrekken zo’n 90.000 vluchten die binnen 750 kilometer weer landen. Deze afstand is met goed beleid sneller en comfortabeler met de trein. Voor wat langere afstanden is de nachttrein ook een goede optie.

Om het speelveld weer eerlijker te maken hebben wij een aantal voorstellen. GroenLinks wil dat er, net als voor alle andere sectoren, een brandstofbelasting komt. Ook willen wij een CO2-plafond voor de vliegsector. Dit houdt in dat er een maximum zit aan de hoeveelheid CO2 die de gehele vliegsector per jaar mag uitstoten.

Om de trein te stimuleren willen wij korte-afstandsvluchten, dus vluchten van minder dan 750 km, vervangen door een snel, efficiënt en betrouwbaar netwerk van internationale treinen. Dit betekent ten minste 90.000 vluchten per jaar minder.

Wil jij ook een beter en uitgebreider treinnetwerk? Teken de petitie 👇