Door de zogenaamde partnertoets vallen veel zzp’ers buiten de boot. Als je partner een baan heeft, dan moet het gebrek aan inkomsten binnen het gezin worden opgelost. Maar lasten zoals huur of hypotheek zijn vaak gebaseerd op twee inkomens, als er dan opeens één inkomen helemaal weg valt, kom je al snel in financiële nood. GroenLinks vindt dat iedereen recht heeft op een crisisinkomen en stelt voor om de partnertoets te laten vervallen.

HOE ZIT HET EIGENLIJK MET STEUN?

Vanaf 1 maart start de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Deze regeling geldt niet alleen voor zzp’ers, maar voor iedereen met financiële problemen. Met de TONK kunnen gemeenten ondersteuning bieden aan mensen die echt in de problemen komen met hun woonlasten. Elke gemeente is vrij om de TONK op zijn eigen manier in te vullen. Dat betekent dat het erg kan verschillen per gemeente hoe zzp’ers ondersteund worden. Er is ook onzekerheid over het budget voor de TONK, dus het kan zomaar zijn dat gemeenten terughoudend zijn hiermee.

Wat wil GroenLinks?

GroenLinks wil dat de partnertoets geschrapt wordt. Deze maatregel kan makkelijk door gemeenten worden uitgevoerd en voor veel zzp’ers biedt het een oplossing. We willen voorkomen dat zelfstandigen met partner in de ene gemeente wel ondersteund worden en in de andere niet. Dat vinden we oneerlijk. Deze maatregel moet gelden voor alle zzp’ers. Daarom dient Jesse Klaver vandaag tijdens het coronadebat een voorstel in om de partnertoets van tafel te krijgen.

Geen TOZO door partnertoets

Zzp’ers, ondernemers en freelancers hebben het moeilijk. Deze week sprak Jesse Klaver met Marjolijn over haar werk als manicure/pedicure en hoe ze, tijdens deze lockdown, het hoofd boven het water houdt. Ze heeft het zwaar, maar houdt het net vol. Met haar zijn duizenden andere mensen die net tussen wal en schip vallen.

Geen TOZO door partnertoets Afspelen op YouTube
Jose interview

JOSÉ VELASQUEZ- SCHOONHEIDSSPECIALIST

Het voelt alsof ik steeds verder onder water kom te staan

José is door de partnertoets afhankelijk van het pensioen van zijn partner.

Toen ik de deuren van mijn zaak Amazing Beauty Boudoir moest sluiten, liepen mijn vaste lasten door. Als stylist en beautyspecialist val ik onder de contactberoepen, en ik heb mijn eigen zaak in Amsterdam met behandelingen voor brows en make-up voor mannen en vrouwen.

Mijn partner heeft een pensioen. Daarom krijg ik sinds de invoering van de partnertoets bij de TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) geen aanvulling meer.

Dat voelt oneerlijk. Mijn partner en ik hebben samen een koophuis, de vaste lasten zijn van ons samen en daarvoor is ook mijn inkomen nodig. De partnertoets houdt geen rekening met vaste lasten van een zelfstandig ondernemer.

Samen om tafel

We komen zo geforceerd in armoede terecht, het lukte afgelopen jaar nog net om alles te betalen. Het afgelopen jaar heb ik mijn moeder van in de tachtig in huis genomen vanwege corona. Daardoor heb ik nu meer kosten. Sinds december en het ingaan van de partnertoets hebben we het veel moeilijker. Ik moet telkens eerst checken of ik een rekening wel kan betalen. Elke week zit ik met mijn partner om tafel, bekijken we samen alle rekeningen en besluiten we waar we deze week op gaan bezuinigen. Ik zie geen uitweg, en heb er hoofdpijn van.

In de tussentijd probeer ik een andere baan te vinden. Helaas kom ik er als veertigjarige moeilijk tussen. Ik heb bij de GGD gesolliciteerd als vaccinatiemedewerker. Met mijn medische achtergrond hoopte ik daar aan de slag te kunnen gaan, maar ik werd niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Terwijl een klant van mij, een studente van 18 jaar zonder enige medische ervaring, wel is aangenomen als coronatester.

Als zelfstandige en kleine ondernemer krijg ik minimale overheidssteun. Die is blijkbaar alleen voor grote bedrijven zoals KLM. Het lijkt alsof kleine ondernemers zoals ik vergeten worden. Kijk naar de horeca, daar wordt ook niets voor gedaan. Die worden geacht nu met afhaalmaaltijden het wel te kunnen bolwerken, maar dat dicht natuurlijk ook lang niet het gat.

Afschaffen van de partnertoets

Ik ben ondernemer, en denk altijd in mogelijkheden: Er moet een manier zijn om hieruit te komen. Maar het voelt juist alsof ik steeds verder onder water kom te staan.

Nu de contactberoepen weer aan de slag mogen van het demissionair kabinet zijn de problemen niet opgelost. Het is dan nog steeds niet veilig om weer klanten te behandelen. Ook de vraag is gigantisch gedaald, want er zijn minder bruiloften, minder feesten, minder optredens. Mijn omzet is daardoor gehalveerd. Ik heb steun nodig om het hoofd boven water te houden. Het afschaffen van de partnertoets zou in ieder geval helpen als aanvulling op mijn inkomen om vaste lasten te kunnen blijven betalen.

Jody interview

JODY VAN ZOELEN - MUZIKANT

Van modaal inkomen naar de voedselbank

Jody ging van een jaaromzet van €60.000 naar €340 per maand.

Als muzikant heb ik een stabiel en goed leven kunnen opbouwen. Samen met zes anderen vorm ik de band Summerland, waarvan ik de toetsenist ben. Voor corona traden we zeker 150 keer per jaar op in theaters, bruiloften en grote arena’s.

Sinds de eerste lockdown zijn al onze optredens weggevallen. Ineens had ik een lege agenda, en dus geen inkomsten meer. Ondertussen liepen al mijn vaste lasten door.

Naarmate de maatregelen langer duurden, werd het steeds moeilijker om alles te kunnen betalen. En na de invoering van de partnertoets bij de TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) kelderde mijn inkomen.

Zorgverzekering betalen of eten op tafel

Tijdens de eerste lockdown kreeg ik een TOZO-uitkering van 1500 euro per maand, dat dekte niet alles maar was te doen.

Mijn partner heeft een spierziekte en daarom een Wajong-uitkering. Door de partnertoets werd mijn inkomen uit de TOZO terug geschaald naar 340 euro per maand. Daar kunnen we niet van rondkomen. Elke maand kiezen welke rekening we deze maand wel en niet betalen. Die stress is voor mij erger en groter dan corona. Zo heb ik nu al zeven maanden mijn zorgverzekering niet betaald. De prioriteit is om eten op tafel te hebben, de rest kan nu niet.

Langzaam bouwen we steeds meer schuld op. Slapeloze nachten heb ik ervan. Ik ben bang dat ik na corona nog zeker drie jaar in de schuldsanering zit, en dat loopt elke dag op. De toekomst zie ik niet rooskleurig in. De huisarts heeft me nu medicatie voorgeschreven om te kunnen slapen.

Die stress trekt ook een tol op je gezin en je relatie. De stress is elke dag voelbaar. Een dagje naar het strand zit er nu financieel niet in. Maar ook kan ik mijn dochter die in een andere stad woont op dit moment bijna niet zien, omdat benzine niet te betalen is. Van een ruim modaal inkomen ben ik nu ineens aangewezen op de voedselbank.

Het afschaffen van de partnertoets

Voor mij is er op dit moment vrijwel geen enkel lichtpuntje. Nog een jaar zo thuis zitten, is geen optie. Het is onbegrijpelijk dat het demissionair kabinet de partnertoets niet wil afschaffen. Het zou voor mij betekenen dat ik mijn rekeningen kan betalen en niet meer voor me uit hoef te schuiven. Dat ik niet meer bang ben voor elke rekening die op de mat valt. En dat ik weet dat ik geen schulden aan het opbouwen ben en vooruit kan kijken naar een toekomst na corona. Zoals Rutte zegt, samen halen wij de eindstreep, maar wij waarschijnlijk niet zonder een eerlijke compensatie of tegemoetkoming. Het afschaffen van de partnertoets kan daar aan bijdragen, anders is dit voor ons en heel veel andere kleine ondernemers in de evenementenbranche en horeca het eindpunt.

crisisinkomen

Niemand zonder inkomen door de coronacrisis

In deze tijd moeten we het sociale vangnet versterken in plaats van afbouwen. Daarom willen wij dat iedereen die zijn inkomen verliest een crisisinkomen krijgt via de overheid.