Algemeen: wat doet de toezichtraad?
De toezichtraad houdt toezicht op de juridische en financiële aspecten van het beleid en de werkzaamheden van het partijbestuur en staat het partijbestuur met raad terzijde. De toezichtraad geeft goedkeuring aan het jaarwerkplan, de begroting en de jaarrekening van de vereniging GroenLinks en is gesprekspartner bij de evaluatie van het jaarwerkplan.
Als lid van de toezichtraad leer je de partij op verschillende manieren en in de volle breedte kennen. De taken van de toezichtraad zijn te verdelen over drie rollen: toezichthouder, opdrachtgever, klankbord.
- De toezichtraad ziet toe op de uitvoering van congresbesluiten, stelt de accountant aan en heeft op basis van de statuten en reglementen van GroenLinks een aantal taken, zoals de goedkeuring van financiële stukken.
- De toezichtraad is opdrachtgever van de kandidatencommissie intern voor het selecteren van kandidaten voor het partijbestuur.
- Voor het partijbestuur kan de toezichtraad dienen als klankbord. De toezichtraad kan het partijbestuur zowel gevraagd als ongevraagd van advies dienen.
- Een delegatie van de toezichtraad voert jaarlijks met alle leden van het partijbestuur een functioneringsgesprek.
- Het partijbestuur kan een lid, na instemming van toezichtraad, royeren.
De toezichtraad bestaat uit zeven leden en is divers samengesteld, met deskundigheid op juridisch, bestuurlijk, financieel en politiek terrein. De toezichtraad acteert als team, in een open sfeer met een kritische en constructieve opstelling. De partij hecht veel waarde aan een diversiteit van perspectieven en ervaringen in het team.
De partijvoorzitter en de penningmeester zijn aanwezig bij vergaderingen van de toezichtraad, geven uitleg en leggen verantwoording af. De toezichtraad legt jaarlijks verantwoording af aan het congres, als hoogste orgaan van GroenLinks en is tevens de opdrachtgever van de kandidatencommissie voor het partijbestuur.
Functieomschrijving
De toezichtraad vergadert ongeveer vijf keer per jaar en daarnaast zijn er jaarlijks twee of drie heisessies (doorgaans in het weekend), een deel ervan samen met het partijbestuur. Als lid van de toezichtraad beschik je over voldoende tijd in met name de avonduren en geef je voldoende prioriteit aan jouw werkzaamheden voor de toezichtraad. Het gaat om een onbetaalde functie.
Als lid van de toezichtraad ben je betrokken bij de partij. Je opereert als een sparringpartner en klankbord voor de bestuurders en je weegt als lid van de toezichtraad diverse belangen op lange- en korte termijn. Daarom vinden wij het belangrijk dat je als lid van de toezichtraad:
- integer kan handelen met een gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en mandaten;
- met een overkoepelende blik naar de partijorganisatie kan kijken;
- op een inclusieve wijze, verbindend en op basis van gelijkwaardigheid, kritisch en helder kan communiceren;
- affiniteit voelt met het gedachtengoed van GroenLinks.
GroenLinks staat voor gelijkwaardigheid en streeft ernaar een diverse en inclusieve beweging te zijn. Jouw unieke perspectief is waardevol. We zijn benieuwd naar je persoonlijke motivatie, kwaliteiten en ervaring. Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met de voorzitter van toezichtraad, Hetty Hafkamp: hettyhafkamp@gmail.com.
Wat moet je doen om je kandidaat te stellen?
Om je kandidaat te stellen vragen we je een motivatiebrief, cv en een aantal bijlagen in te zenden. De uiterste inzenddatum is 2 januari 2025. Je stuurt je kandidaatstelling per e-mail naar kc-mail@groenlinks.nl . Bij voorkeur brief en bijlagen in één zending. Op 18 januari en 9 februari zullen de gesprekken plaatsvinden, reserveer deze dagen dus alvast in je agenda.
Een complete kandidaatstelling bestaat uit:
- Een brief aan de kandidatencommissie. Hierin motiveer je waarom jij graag in de toezichtraad zitting zou willen nemen en waarom je daarvoor een geschikte kandidaat bent.
- Je cv, inclusief je contactgegevens.
- VOG: Elke kandidaat moet een VOG overleggen. Zodra we jouw sollicitatie ontvangen krijg je van ons een e-mail met daarin de instructies voor het aanvragen van een VOG.
- Een ingevulde integriteitsverklaring. Download hier de in te vullen verklaring, inclusief het daarbij behorende integriteitsprotocol en een ondertekende gedragscode van GroenLinks.
Toelichting: Indien er vragen zijn over de integriteit van een kandidaat, kan een aanvullend integriteitsonderzoek onderdeel zijn van de procedure. Als dit aan de orde is word je t.z.t. geïnformeerd over het hoe en waarom van dit onderzoek. Kandidaten die onvoldoende integer worden bevonden, zijn kandidaat af: ze worden niet voorgedragen en kunnen zichzelf niet presenteren als kandidaat aan het congres.