Niet standaard strafbaar

Euthanasie moet verdwijnen uit het Wetboek van Strafrecht. Artsen die euthanasie uitvoeren zijn op dit moment in principe strafbaar, tenzij ze zich aan medische regels houden. GroenLinks wil dat omdraaien. Artsen zijn dan alleen strafbaar als zij zich niet aan de regels voor euthanasie houden.

Ook moeten artsen die een verzoek tot euthanasie weigeren te beoordelen verplicht worden om patiënten door te sturen naar een collega die dat wel wil doen. GroenLinks heeft samen met D66 een initiatiefwet ingediend die dat moet regelen.

Kinderen

GroenLinks vindt dat euthanasie bij kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden mogelijk moet zijn, ongeacht hun leeftijd. Nu mogen alleen kinderen ouder dan twaalf jaar hier een beroep op doen.

Zelfbeschikking bij het levenseinde

Bij individuele vrijheid hoort zelfbeschikking bij het levenseinde. Hierbij weegt het eigen oordeel over het lijden en niet meer willen leven zwaar. Dit verankeren we in de wet: iedereen die ondraaglijk en uitzichtloos lijdt, lichamelijk of geestelijk, kan een beroep doen op het recht op zelfbeschikking