“In welke werkelijkheid leeft de Europese Commissie als die denkt asielzoekers weer terug te kunnen sturen naar Griekenland?” Europarlementariër Judith Sargentini is verbijsterd dat de Europese Commissie donderdag voorstelde om asielzoekers die in Griekenland de EU binnenkwamen, maar op eigen initiatief doorreisden, weer terug te laten sturen naar het land waar de opvangkampen uitpuilen.

Sargentini: “In plaats van te helpen aan een oplossing, maakt het besluit van de Europese Commissie de situatie nog nijpender. Er zitten nu al zo veel vluchtelingen vast op de Griekse eilanden. Zij wachten al maanden op een procedure om.”

Belofte om druk te verlichten

Europese regeringsleiders beloofden vorig jaar nog Griekenland en Italië te verlichten, nadat de landen grote aantallen vluchtelingen te verwerken kregen. Daar is weinig van terechtgekomen: nog geen tien procent is overgebracht naar een ander EU-land. Artsen zonder Grenzen en Amnesty International trokken al maanden geleden aan de bel over hoe vluchtelingen in Griekenland in onzekere en erbarmelijke omstandigheden leven.

Volgens het Dublinverdrag is het eerste EU-land waar een asielzoeker aankomt, verantwoordelijk voor de asielprocedure. In de praktijk zijn het dus zuidelijke landen als Griekenland en Italië die asielaanvragen moeten afhandelen en vluchtelingen moeten opnemen. “Maar we zien dat door Dublin in Griekenland en Italië compleet vastloopt en toch blijft een grondige hervorming uit. Sterker nog: ze krijgen meer op hun bord.”

Dublinverdrag

Sinds 2011 stuurden EU-lidstaten geen doorgereisde asielzoekers meer terug naar Griekenland onder het Dublinverdrag, omdat dit volgens verschillende Europese rechters onmenselijk is.

Sargentini: "Wat we juist nodig hebben, is dat landen samen gaan werken in plaats van vluchtelingen als een hete aardappel door te schuiven.” Om te beginnen wil Sargentini dat EU-landen hun herverdelingsafspraken nakomen. Daarnaast is er een grondige herziening van Dublin nodig. Samen met haar Groene collega's schreef Sargentini een alternatief plan voor een Europees asielbeleid. Dat bevat onder andere een voorstel dat asielzoekers slimmer over Europa verdeelt.